Celebrate in style

Niets lekkerder dan samenkomen met je geliefden en familie aan een onvergetelijke tafel. Maar naast wat je aantrekt met Kerst, rest er nog een vraag: wat tover je op tafel deze feestdagen? Onze in-chef helpt je uit de brand met drie simpele, maar feestelijke recepten. Zo houd je voldoende tijd over om jezelf én de tafel mooi aan te kleden.

Summum Summum

Recipe

- Rudolph’s famous bruschetta -

Bruschetta met tomaat is een lieveling van velen, maar wat dacht je van een variant met peer en gorgonzola? Indrukwekkend én in een handomdraai op tafel.

Ingrediënten voor 4 personen
4 sneetjes ciabattabrood
1 rijpe peer
100 gram zachte gorgonzola
Balsamicostroop
Klontje boter
Optioneel: tuinkers

Bereiding
Snijd de ciabatta in 4 sneetjes en rooster deze in de oven. Verwijder vervolgens het klokhuis en snijd de peer in 8 dunne plakjes. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak de peer licht aan. Leg de ciabatta op de plank, plaats 2 plakjes gorgonzola en peer erop. Maak af met balsamicostroop en tuinkers.

Summum

Recipe

- Can’t beat the beet -

Dit jaar verruilen we klassieke tartaar voor een bietenvariant. Wie indruk wil maken, zit met dit recept gebakken.

Ingrediënten voor 4 personen
2 ongekookte rode bieten
Balsamicoazijn
1 takje tijm
1 venkel
1/2 appel
1/2 rode ui
2 el kappertjes
1 tl mierikswortel
Scheut olijfolie
Scheut gezoete sushi-azijn
Zout/peper
200 gram burattabolletjes
Korianderzaad
Dille ter garnering

Bereiding
Plaats de bieten in zilverfolie met de balsamico en takjes tijm, vouw dicht. Pof 45 minuten in de oven. Snijd de venkel, appel, en rode ui in blokjes, meng met dille, mierikswortel, sushi-azijn, kappertjes, peper en zout. Schil de afgekoelde bieten en snijd in blokjes. Meng met de rest. Plaats de steekring op een bord en vul met bietentartaar. Garneer met korianderzaad, burratabolletjes, dille en scheutje olijfolie.

Summum Summum

Recipe

- The pear-fect pear -

Klassieke stoofpeertjes met een twist. Altijd goed, toch? Voor dit dessert wil je ongetwijfeld een plekje vrijhouden.

Ingrediënten voor 4 personen
4 kleine stoofperen
Glühwein/zoete rode wijn
250 gram mascarpone
250 ml slagroom
Eetlepel lemon curd
Steranijs of kaneel
Handje walnoten
Takje munt

Bereiding
Schil de peertjes en laat ze heel. Zet een stoofpan op het vuur en stoof de peertjes in de wijn met steranijs of kaneel. Sudder 2 uur op laag vuur en laat hierna één nacht staan. Klop de volgende de dag de slagroom lobbig op. Roer de mascarpone erdoorheen, met een eetlepel lemon curd. Zet in de koelkast tot opdienen. Vul een dessertcoupe met de mascarponecrème. Halveer de peertjes en plaats ze er bovenop. Garneer met gehakte walnoten en munt.

Summum

Recipe

- The best snack on earth -

Misschien wel de lekkerste delicatesse uit Italië: arancini. Je zou dit smaakvolle risottohapje kunnen vergelijken met onze bitterbal, maar dan in een chic jasje.

Ingrediënten voor 4 personen
250 gram risotto
1 zakje mozzarellabolletjes
50 gram bospaddenstoelen
200 gram panko
1 ei
Potje truffelmayonaise
500 ml bouillon
Scheut witte wijn
Olie om in te bakken
Basilicum om te garneren

Bereiding
Bereid de risotto volgens de gebruiksaanwijzing met de bouillon en witte wijn. Snijd de bospaddenstoelen fijn en meng met risotto. Laat afkoelen. Halveer de mozzarellabolletjes en klop het ei in een schaaltje. Strooi de panko in een ondiepe kom. Maak een balletje van de risotto en vorm er een kuiltje in. Plaats het halve mozzarellabolletje in het kuiltje en vouw dicht. Kneed het samen tot een balletje, rol deze door het opgeklopte ei en de panko. Verwarm olie in een pan en bak de bolletjes goudbruin. Leg de arancini op de plank en spuit er een dotje truffelmayonaise op. Maak af met basilicum.

Summum Summum

Recipe

- Warming winter soup -

Winterser dan een bospaddenstoelensoep wordt het niet. Dit recept vormt een lichte basis, perfect bij de start van een feestelijk diner.

Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo gesneden bospaddenstoelen
1 prei
½ ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
2 blaadjes salie
2 takjes tijm
Scheut Madeira
Scheutje kookroom
500 ml paddenstoelenbouillon
3 sneetjes ciabatta voor de croutons
Truffelolie
Olijfolie of boter om in te bakken

Bereiding
Verhit de olie in de soeppan en fruit de fijngesneden knoflook, ui en prei glazig. Voeg de bospaddenstoelen, fijn gemalen salie en tijm toe en bak totdat je een ‘piepend’ geluid hoort. Blus af met Madeira en leg een klein deel van de paddenstoelen apart. Voeg de bouillon toe en pureer alles glad en meng er een scheutje room door. Snijd de ciabatta in blokjes en hussel ze in de truffelolie en bak in de pan tot ze krokant zijn. Schenk de soep in feestelijke kommen, voeg als tot slot de gebakken paddenstoelen en croutons toe.