Wash & Care

Wash & Care

Bij Summum selecteren we onze stoffen met uiterste zorg, met aandacht voor comfort en duurzaamheid, waarbij we hoge eisen stellen aan de kwaliteit. Voordat een kledingstuk onze collectie bereikt, ondergaat het uitgebreide was- en pillingtesten om de risico's van krimp en pluizen te minimaliseren. Elke stof heeft zijn unieke eigenschappen en charmes, en wij streven ernaar om die te behouden, zodat jij keer op keer van onze kleding kunt genieten.

<p>Katoen</p>

Katoen

Katoen is een natuurlijke en goed ademende vezel, is duurzaam en heeft een hoge slijtvastheid. Katoen kan goed tegen hitte en heeft geen moeilijke wasvoorschriften. Wel kan katoen iets krimpen na het wassen. Daarom adviseren we om het item binnenstebuiten en niet heter dan 40 graden te wassen en daarbij gebruik te maken van een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel. Let op bij gekleurde stoffen, bij de eerste wasbeurten kan katoen afgeven.

Daarnaast kan katoen verkleuren door zonlicht. Daarom is het beter om katoen niet in direct zonlicht te laten drogen. In de droger adviseren we om je kledingstuk binnenstebuiten te drogen om slijtage te voorkomen. Tip: laat je was niet te lang in de wasmachine liggen als het wasprogramma is afgelopen. Naast het kreuken van de kleding, kunnen kleuren gaan doorlopen.

<p>Viscose</p>

Viscose

Viscose is een veelvoorkomende stof in onze collecties. Viscose is een uit natuurlijk materiaal verkregen vezel. Viscose noemen we ook wel een semi-natuurlijke stof. Het heeft de eigenschappen van een natuurlijk materiaal: het is een zachte, soepele en goed ademende stof. We adviseren om viscose te wassen op een lage temperatuur, check voor de zekerheid altijd het wasvoorschrift. Viscose is een stof die krimpt tijdens het wassen. Geen zorgen, de stof kun je gemakkelijk terug uitstrijken naar de oorspronkelijke vorm. Dit kun je het beste doen door het item binnenstebuiten te strijken als de stof nog redelijk vochtig is. Let er hierbij op dat het strijkijzer op een lage stand staat. Hang je viscose op om kreuken te voorkomen. Qua uiterlijk en gevoel lijkt het veel op zijde.

<p>Polyester</p>

Polyester

Polyester bestaat uit synthetische vezels en wordt vaak gebruikt in combinatie met natuurlijke vezels om een aantal eigenschappen toe te voegen: elasticiteit, vormbehoud en kreukherstel. Polyester is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een positieve toevoeging aan een item. Het is slijtvast, kleurvast, gebruiksvriendelijk, makkelijk in onderhoud en sneldrogend. Polyester is daarnaast heel geschikt voor recycling. We adviseren je om polyester te wassen op een lage temperatuur, maximaal 40 graden, en daarbij vloeibaar wasmiddel te gebruiken. Het is het beste om polyester zo min mogelijk te centrifugeren om zo kreuken te voorkomen.  Tip: Door het gebruik van wasverzachter kun je ervoor zorgen dat de stof minder elektrostatisch wordt. Daarnaast maakt wasverzachter ook dat de stof makkelijker te strijken is.

<p>Kunstleer</p>

Kunstleer

Kunstleer - polyurethaan - is een diervriendelijk alternatief voor echt leer. Het kunstleer kreukt of krimpt niet en het onderhouden van kunstleer, ook wel imitatieleer genoemd, is een stuk eenvoudiger dan het onderhoud van echt leer. Was op 30°C programma met een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel. Wij adviseren het kunstleer hangend te drogen. Let op: kunstleer kun je niet strijken! 

<p>Linnen</p>

Linnen

Het grote voordeel van linnen is dat het een erg luchtig materiaal is, ideaal dus voor de warmere dagen. Verder neemt linnen niet snel vlekken op en pilt het niet. Kleding van dit materiaal gaat het langst mee als het met de hand gewassen wordt, op een maximale temperatuur van dertig graden. Maar als je geen tijd (of zin, natuurlijk) hebt om je kleding met de hand te wassen, stop het item dan in een halflege trommel, want dan beperk je de kreukels zoveel mogelijk. En was het kledingstuk op bijvoorbeeld het handwasprogramma, maar in ieder geval op een programma dat lang weekt, kort wast, spoelt en kort centrifugeert.

Linnen drogen doe je door de kleding direct na het wassen uit de machine te halen. De kleding mag nooit in de droger, dus hang het uit op een waslijn of rek. Voordat je het item uithangt, kan je het het beste eerst voorzichtig rechttrekken. En strijk het item vervolgens als het nog een beetje vochtig is op een temperatuur van maximaal tweehonderd graden. Tip: als je met de hand wast, was je (meestal) snel te warm (richting de 40 graden). Het water moet niet warmer zijn dan 30 graden, dat voelt koud aan. Het handwasprogramma op je wasmachine is een veiliger alternatief. 

<p>Wol</p>

Wol

Men denkt vaak dat wol wassen moeilijk of slecht voor de wol is. Als je het goed doet is het wassen van wollen kleding niet slecht en ook niet moeilijk. Was je wollen kleding op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel. Was wol met wol. Stop je wollen kleding niet tussen de spijkerbroeken met ritsen. Er bestaat een misverstand over het wassen van wol: handwas zou beter zijn voor wol dan de wasmachine. Dat klopt niet. In de handwas doe je er snel te veel wasmiddel bij en krijg je het wasmiddel er lastig weer uit. Ook is het (uit)wringen van je kleding niet goed. Het water moet niet warmer zijn dan 30 graden, dat voelt koud aan. De kans is groot dat het water bij handwas te warm wordt en kleding krimpt.

<p>Denim</p>

Denim

Onze Blue Daze-collectie zit vol met prachtige denim items. Om deze items zo lang mogelijk mooi te houden geven we je graag een aantal tips. De kleur van denim kan vervagen naarmate de jeans vaker gewassen wordt. We adviseren je daarom om de jeans alleen te wassen als dat echt nodig is. Tussen de wasbeurten door kun je het item laten luchten door deze op te hangen. Dit kan eventueel ook in de badkamer, om het item daardoor licht te stomen. Wanneer je de jeans wast kun je dit het beste doen door deze niet heter te wassen dan 30 graden en daarbij het liefst gebruik te maken van een fijnwas-programma. Je kan de denim ook alleen koud spoelen.