The perfect daytrip

Ter land, ter zee of in de lucht. Voor de perfecte dagtrip gaan we naar buiten: met de boot, luchtballon of gewoon, gedragen door onze eigen voeten. Omringd door prachtige natuur en heerlijk eten. Wat wil je nog meer?

Up in the air
Haute cuisine in een luchtballon

Een bijzondere dag hoeft niet plaatsgebonden te zijn. Sterker: je staat soms niet eens met beide benen op de grond. De voetjes gaan namelijk van de vloer bij een diner in de lucht, bij een CuliAir Sky Dining om precies te zijn. Hoe dat in zijn werk gaat? Deze once in a lifetime experience is bedacht door meesterkok Angélique Schmeinck, die je misschien weleens de sterren van de hemel hebt zien koken op televisiekanaal 24Kitchen. En datzelfde doet ze nu op een wel heel speciale manier: high in the sky, in het enige luchtballonrestaurant ter wereld. ‘Is daar wel ruimte voor een keuken?’ zul je denken. Jazeker: de creatieve meesterkok maakt namelijk gebruik van de hitte van de luchtballon, die als enorme heteluchtoven fungeert. En daar komen niet de minste creaties uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van onder luchtballon gegaarde Schotse kreeft? Dat is nog eens op grote hoogte genieten. Tel bij dit culinaire spektakel een fenomenaal uitzicht op en je dag kan niet meer stuk.
culiair.nl

Summum Summum

Hop on a boat
Vaar naar Vuurtoreneiland

Wie op het schip naar Vuurtoreneiland stapt, in het Markermeer voor de kust van Durgerdam in Amsterdam-Noord, staat niet zomaar een dagje uit te wachten, maar eerder een minivakantie in eigen land. Op het verlaten privé-eiland heerst niets dan rust: de enige gebouwen die je aantreft zijn een vuurtoren (de enige van Amsterdam), een vervallen fort en het zomerrestaurant. Van mei tot en met september dineer je daar in een transparante glazen kas, beschut tegen eventuele regen en wind. In de wintermaanden, van oktober tot half mei, verplaatsen de culinaire activiteiten zich naar het winterrestaurant in het fort, in de bomvrije kazerne om precies te zijn. Afzien is dat niet: met dekens, kaarsen en een haardvuur creëert de brigade er een intieme sfeer.
Hoe je er komt? Vanaf de Veemkade bij het Amsterdamse Lloyd Hotel vaar je met het historische IJveer XIII over het IJ richting het Markermeer bij Durgerdam. Tijdens de boottocht van een uur worden al de eerste snacks geserveerd. Voor je het weet doemt in de verte het eiland op en is het tijd om van het water aan wal te gaan. Dat is best bijzonder, want tot voor kort was het eiland in de IJdoornpolder niet voor publiek toegankelijk. Enkel de familie Engel had toegang, die als vuurtorenwachters over de ongerepte natuur waakten. Inmiddels is het de taak van Staatsbosbeheer om de natuurwaarden te beschermen en conserveren. Als bezoeker doe je dan ook een duit in het zakje om de natuur te kunnen behouden. Zo kan het zomaar zijn dat je er loslopende dieren of zeldzame flora spot. Tussen de zes gangen door is er voldoende tijd om het kleine eiland te ontdekken. De oogst uit de Beemster en lokale groenten vind je terug op je bord, terwijl je eindeloos kunt staren naar de horizon. De nadruk ligt op groenten, aangevuld met vis en vlees dat op open vuur volgens de kop-tot-staart-methode wordt bereid, om zo niets te verspillen. Tevreden en uitgewaaid is het tijd om huiswaarts te keren, maar niet zonder dessert. Dat eet je op de terugweg lekker op aan boord. What a day.
vuurtoreneiland.nl

Summum

Walk the walk
Dreamy country walks in Somerset

Kastelen, landgoederen en weelderige tuinen. Klinkt als een sprookje, maar je vindt het gewoon in het Engelse graafschap Somerset. Het stikt er van de country walks: van een kustwandeling langs de noordelijke kliffen van Exmoor National Park, een klim naar het Middeleeuwse Dunster Castle tot een bezoek aan de geurige gardens van het statige Montacute House. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hike naar Glastonbury Tor? Buiten de stad, aan het eind van een spiraalvormig pad ligt op een heuvel de middeleeuwse St Michaels Tower. Hier waan je je in de tijd van King Arthur en lijkt het leven van alledag even heel ver weg. Dat komt weer wat dichterbij met een bezoekje aan het Durslade Farmhouse in Somerset, dat dan wel dateert uit de achttiende eeuw, maar onder de vleugels van de Hauser & Wirth-kunstgalerie barst van de hedendaagse kunst. Omringd door een weelderige landschaptuin naar ontwerp van Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf, kun je hier naar hartelust rondwandelen, van kunst genieten, dineren en logeren. Voorafgaand aan een wandeling kun je in de Durslade Farm Shop wat lokale proviand inslaan, of klop aan bij de Roth Bar & Grill voor een seizoensgerecht van eigen boerderij en ommuurde tuin.
Aan het eind van de dag wachten de kunstkamers met beddengoed van Egyptisch katoen op je. Wie slim is laat een bezoek aan onze Engelse buren samenvallen met het befaamde Glastonbury Festival, dat na eerder afstel nu eindelijk weer staat te gebeuren. Op het terrein van Worthy Farm – een heuvelachtig landschap tussen de dorpjes Pylle en Pilton – zullen artiesten als Billie Eilish en Diana Ross het Engelse landschap op haar grondvesten doen schudden. Maar eerst even genieten van wat de natuur te bieden heeft. Enjoy!
dursladefarmhouse.co.uk
glastonburyfestivals.co.uk

Summum ideas

Read more stories