Deauville dream

Een strandparadijs als geen ander, waar het mondaine leven, de fantastische architectuur en rijke historie van de badplaats vragen om aandacht. Welkom in Deauville.

Deauville, o Deauville. Decor van films, wereldberoemde foto’s en extravagante feestjes van de rich and famous. Een plek met een rijke historie. Het is niet voor niets dat Summum juist deze badplaats koos als backdrop voor de nieuwe zomercollectie. Want waar komt het Franse je-ne-sais-quoi van stijliconen als Jane Birkin en Catherine Deneuve beter tot zijn recht dan hier?

Deauville ligt aan de Normandische kust van Frankrijk. De plek verwierf eind negentiende eeuw internationale bekendheid, toen die door toedoen van de hertog van Morny een directe treinverbinding met Parijs kreeg. Tot dan toe was Deauville niet meer dan een rustiek boerendorp, maar door die makkelijke route naar de kust werd het de favoriete bestemming voor de Parijse high society en buitenlandse aristocraten. Vanzelfsprekend werd er flink gebouwd om alle gasten van ver te cateren en het is die architectuur van de belle époque die Deauville zijn ongekende grandeur en majestueuze aanzicht verleent – tegenwoordig ook met een beetje hulp van alle luxeboetieks en populaire restaurants met een wereldberoemde clientèle. Wat Deauville definitief op de kaart heeft gezet als dé plek waar je filmsterren op feestjes – of met een beetje geluk: in het wild – spot, is het jaarlijkse Festival du Cinéma Américain de Deauville, opgericht in 1975. Het is na het filmfestival van Cannes het meest gerenommeerde filmfestival in Europa, bedoeld om de Amerikaanse cinema in de kijker te zetten. Het festival trekt jaarlijks duizenden cinefielen en veel jong upcoming talent is hier ontdekt.

Summum

IMMER IN VOGUE

Toch zijn de schitterende architectuur, meterslange parelwitte stranden met de fotogenieke boardwalk met omkleedhokjes en mondaine feesten niet de enige aantrekkingskracht van de Franse kustplaats. Deauville heeft namelijk ook een rijke geschiedenis die verbonden is met verschillende iconische namen in de kunst en mode. De beroemde modeontwerpster Coco Chanel opende hier haar allereerste boetiek in 1913, aan de huidige Rue Lucien Barrière. Deze locatie markeerde het begin van haar revolutionaire stijl, waarbij zeemanstruien, tweed en jersey de toon zetten voor een eenvoudige, gedurfde look die vrouwen bevrijdde uit hun tot dan toe letterlijk strakke keurslijf, met ingesnoerd lijfje en lange rok. ‘In hun harnas waar de boezem uitpuilt en hun achterste ook, aangesnoerd in de taille tot ze bijna gehalveerd zijn,’ beschrijft Coco Chanel die look minachtend. Chanels spraakmakende ontwerpen resoneren nog altijd, juist ook in een badplaats als deze, waar de Bretonse streeptrui geldt als foreverbasic die je met de juiste styling zo verheft van nonchalant naar subtiel chic. Het huis Chanel blijft ook vasthouden aan de Deauville-connectie, getuige de shoot op het strand, enkele meters van waar Summum de collectie voor zomer 2024 schoot.

Summum

Een andere grote modenaam die verweven is met deze regio is die van Christian Dior, geboren in het nabijgelegen Granville – ooit bekend als een beruchte piratenstad. Christian Dior verkeerde in de verste verte niet in robuuste zeemanskringen. Hij groeide op in een rijke familie en had, net als zijn moeder, een enorme liefde voor kunst en kleurrijke tuinen. Waar zijn familie graag zag dat hij politieke wetenschappen ging studeren, koos Dior voor een ander carrièrepad: dat van de mode. Hij begon in 1946 zijn eigen modehuis, om de wereld in 1947 te verbazen met zijn allereerste modeshow waarbij hij zijn iconische New look presenteerde: een wijde rok met strak getailleerd jasje erop, een terugkeer naar het hypervrouwelijke silhouet waar Coco Chanel de vrouw jaren eerder nou juist van bevrijd had. Diors New Look werd een instant hit. Vooral in de beginjaren van zijn carrière liet Dior zich graag inspireren door het mondaine Deauville en zijn tijdloze elegantie. Het kleurrijke van kunst en de bloementuinen uit zijn jeugd zijn een constante factor in zijn designs gebleven. Ook die andere liefhebber van kleur viel voor de charmes van Deauville. Yves Saint Laurent kocht samen met zijn vriend Pierre Bergé in 1983 het Château Gabriel vlak bij Trouville, moe van de constante hitte in Marrakech, waar het stel sinds 1966 elke jaar vakantie vierde. ‘We adored the view— one of the most beautiful views in the world. The light in Deauville is magnificent,’ aldus Bergé over hun huis aan de Franse kust.

BRUISENDE BADPLAATS

De beroemde kunstschilder Claude Monet wist als geen ander dat magnifieke licht aan de Côte Fleurie te vangen met zijn penselen. De impressionist schilderde vaak taferelen van het bruisende strandleven dat eind negentiende, begin twintigste eeuw ontstaan was. Net als zijn collega Boudin, die de lucht van Honfleur roemde om zijn schoonheid. Die sfeer van toen – nog steeds te bewonderen op de schilderijen van de grootmeesters – vind je terug in Honfleur en Deauville. Loop maar eens over de plankenpromenade aan het strand (de beroemde Planches) met de omkleedhokjes met namen en de rijen gekleurde parasolletjes en privétentjes. Een mooier art-decotafereel dan hier vind je niet.

Summum