L’intérieur BOTANIQUE

Groen is geen modegril: de natuur heeft sinds jaar en dag een positieve uitwerking op ons. Het kalmeert, geeft een geborgen gevoel en biedt ruimte aan nieuwe ideeën. Dus wat doe je? Je haalt de natuur simpelweg in huis.

Het Japans-Italiaanse GreenWise haalde tijdens de designweek Salone del Mobile in Milaan heel letterlijk de natuur in huis. Geïnspireerd op de Japanse Hakoniwa – een miniatuurtuin – bedachten ze Your Little Garden of Wellbeing, een indoortuin waar een kiezelpad doorheen slingert, compleet met boompjes en struiken, om de stress van alledag te vergeten. Het Bosco Interno is dan ook de specialiteit van de groenedesignstudio: met eilandjes van aarde en groen wordt het bosgevoel in een woon- of werkomgeving geïntegreerd. Zo komt de natuur dichterbij, inclusief positieve gevolgen: een gevoel van kalmte en rust.
Judith Baehner van Het Groenlab wijdde er een boek aan: Botanical Buildings, plants + architecture. In het boek blader je langs prachtige voorbeelden zoals het Amsterdamse Hotel Jakarta, waarin een subtropische tuin verstopt is. Een enorme palmboom prikt nog net niet door het glazen dak heen. Zo’n verstopte binnentuin wordt steeds vaker opgenomen in het vloerplan van nieuwe gebouwen. Het Italiaanse Floora bijvoorbeeld maakt verhoogde vloeren met uitsparingen voor ingebouwde plantenbakken. Zo kan elke tegel vervangen worden door een plukje groen.

Summum Summum

Geheime tuin


Thuis nadoen? Dat is wellicht een ander verhaal als je niet beschikt over de zeeën van ruimte zoals in hotels en kantoren. Maar laat je niet tegenhouden: begin bijvoorbeeld met een eyecatcher van een plant. Na de palm, Monstera en Strelitzia is de Ficus (bekend van de vijg) de plant van het moment. Het palmbomenbehang is ons inmiddels welbekend; wat dacht je van een spannender alternatief zoals het Extinct Animals-behang van Nederlands designmerk Moooi? Hierin kun je eindeloos speuren naar fabeldieren die door een sprookjesbos van exotische bladeren kruipen.
Ook voor het verbouwen van je eigen groente en fruit heb je tegenwoordig geen tuin of balkon meer nodig. In grote steden zijn ‘vertical farming’ en ‘indoor agriculture’ al bekende begrippen. Leegstaande kantoorpanden en fabriekshallen lenen zich uitstekend om met behulp van groeilampen in de hoogte te tuinieren. Inspiratie kun je opdoen bij Duurzame Kost in Eindhoven, de grootste circulaire indoorfarm van West-Europa. Thuis kun je aan de slag met het Home Forest van Mother. Een handig verticaal systeem om binnenshuis te kiemen en kweken met behulp van zogeheten hydropods en ledgroeilampen. Over licht gesproken: zelfs de zon kan binnen schijnen. Lichtontwerper Marjan van Aubel bedacht zonnecellamp Sunne, een prachtige oranje-paarse lichtbalk die licht absorbeert en de ondergaande zon simuleert.

Summum

Natuurlijke materialen


De afgelopen Dutch Design Week stond-ie pontificaal op het Eindhovense Ketelhuisplein: The Exploded View Beyond Building van Biobased Creations. Een huis compleet opgebouwd uit natuurlijke, circulaire materialen. De overtreffende trap van de natuur in huis halen: van de natuur je huis bouwen. Dat betekent: textiel van algen, zeewiertegels, panelen van hennep, geïsoleerde wanden van mycelium en veel kurk, hout en riet. Wat voor de één nog als toekomstmuziek klinkt, gooit de ander al in zijn winkelmandje om mee naar huis nemen. Neem het Totomoxtle-behang van de Mexicaan Fernando Laposse. Van maisbladeren – die in kleur variëren van beige, bruin tot paars – maakt hij prachtig ingelegd fineer voor aan de muur. Behangmerk Organoid gaat nog een stapje verder: van reststromen uit de natuur wordt heerlijk geurend behang gemaakt. Hoe? Door de toevoeging van korenbloemblaadjes, madeliefjes en rozenblaadjes. Je ziet de bloemen zitten in het behang én je ruikt ze. Je zou er bijna niet meer voor naar buiten hoeven.

Groen is geen modegril: de natuur heeft sinds jaar en dag een positieve uitwerking op ons. Het kalmeert, geeft een geborgen gevoel en biedt ruimte aan nieuwe ideeën. Dus wat doe je? Je haalt de natuur simpelweg in huis.

Summum ideas

Read more stories