Bon appétit!

Gevulde kalkoen, spruiten en cranberrysaus, of zet je wat anders op tafel dan die Amerikaanse/Britse klassieker?

Lekker makkelijk


Host je een diner en ben je geen held in de keuken? Je kunt lekkere kerstmaaltijdboxen bestellen her en der, met ingrediënten op maat en stap-voor-stap-instructies. Kun je je geen buil aan vallen. Hello Fresh catert voor twee tot acht personen, eventueel met bijpassende wijnen, en er is ook een veggie box. Marley Spoon komt eveneens door met een kerstbox, en veel restaurants serveren net als vorig jaar ook een speciaal kerstmenu aan huis. Altijd goed: bij de lokale visboer kun je een flinke schaal fruits de mer bestellen. Serveer je die met veel schwung en maak je daar wat eenvoudige salades bij, dan sorteer je groots effect met weinig moeite.

Summum Summum

Zelf in de keuken


Uren kalkoen roosteren dreigt altijd mis te gaan, als we de bekende kerstfilms mogen geloven. Een rosbief of ham is eenvoudiger en die doen het ook goed met roergebakken spruiten en zelfgemaakte cranberrysaus, maar vlees blijft science. Hele vissen met olijfolie, kruiden en citroen en papilotte, dus in zilverfolie in de oven, mislukken zelden en zijn een klapstuk aan tafel, als het folie open gaat en de aroma’s zich verspreiden. Knapperig groene boontjes en Hasselback-aardappelen erbij, van die ingekerfde geroosterde aardappelen, en het is beslist feest. Zorg dat je een paar gerechten hebt die van tevoren te bereiden zijn, zodat je geen professionele keuken hoeft te runnen. Ga je vega, dan zijn de uitpakkers van Yotam Ottolenghi niet te versmaden. Veel ingrediënten, maar uiteindelijk nooit heel moeilijk te bereiden. Op @thefeedfeed vind je immer toptips, vaak met duidelijke instructiefilmpjes.

Toeten


Of nou: toet. Eigenlijk hebben we één woord voor je, en dat is pavlova. Je maakt van zes eiwitten een grote merengue – echt niet moeilijk, beloofd – die je in de oven droogt. Erop gaan slagroom en rood fruit of passievrucht, eventueel gegarneerd met verse munt. Licht zoet, romig en crunchy, all rolled into one. De presentatie is easy: hoe rommeliger, hoe meer shabby chic, dus altijd een indrukwekkend resultaat. Beste pavlova-recept? Nog altijd dat van Nigella Lawson, hands down. Op haar site Nigella.com vind je meerdere variaties.

Summum

Summum ideas

Read more stories