Hidden Green

O, die lente. Zin in even natuur snuiven tussen de bomen, een beetje verlangzamen in de stad met vegan food of tot rust komen in het ontluikend groen? Summum weet dé plekken die je direct de lente in trekken.

Green food: Gare du Nord, Rotterdam - Midden tussen het kosmopoliete beton van Rotterdam vind je een kleine plek van rust. Het snoezige bio vegan bistro Gare du Nord zit in een prachtige oude treinwagon in ZoHo. Dat gebied is het maakkwartier van Rotterdam, een inspirerende omgeving waar veel duurzame initiatieven ontplooid worden. Je kunt er binnen eten, heel knus, en door het treinraam van de wagon genieten van de nu eens stilstaande omgeving. En in de zomer gaan, hup, de tuintafels naar buiten en eet je tussen het groen. Och en dat eten: heerlijke biologische en vegan bistrohappen, zoals rodebietencarpaccio met truffel, pijnboompitten, balsamico en cashewnotenparmezaan, sappige burgers en clafoutis met peer en vegan room toe. Het voorgeschotelde viergangenmenu wisselt wekelijks en wordt gemaakt met seizoensgebonden en lokale producten. De keuze is dus niet reuze, maar zo’n menu garandeert wél minimale foodwaste – en lékker dat het is. Voelt als een klein thuis waar het leven even lekker slow gaat.
restaurantgaredunord.nl

Summum

Green walk: het Bloesempark in het Amsterdamse Bos – Je beleeft jaarlijks een heel bijzonder moment in het Amsterdamse bos, waar in het Bloesempark in maart en april de zachtroze kersenbloesems in bloei staan. Japanners vieren traditiegetrouw de komst van de lente met het kersenbloesemfeest, Hanami Matsuri in het Japans. Dan picknicken gezinnen, familie en vrienden tussen de bloeiende kersenbomen. Die bloemen hebben in Japan een symbolische betekenis: de kersenbloesem staat voor een nieuw begin, maar tegelijkertijd voor vergankelijkheid. Het is niet moeilijk om daar de schoonheid van te zien als je tussen tweehonderd van die bomen in volle bloei staat, die samen een heerlijk bedwelmende lichtzoete geur verspreiden. Zo mooi en betoverend, je zou de lente bijna schreeuwend de liefde verklaren. Ga vooral doordeweeks, want in het weekend is het een stuk drukker – en maak of bestel even een picknickmand om de feestvreugde te verhogen. Wanneer precies de bloesems bloeien is afhankelijk van het weer. Volg de Facebookpagina van de tuin, dan weet je precies wanneer het zover is.
amsterdamsebos.nl/bloesempark

Summum Summum

Green sleep: Landgoed Groot Warnsborn, Arnhem - Een retraite op een landhuis, omringd door groen zover het oog reikt: dat klinkt als een minivakantie. En dat is het ook, zeker als je bijvoorbeeld afreist naar landgoed Groot Warnsborn in Arnhem, vlak bij Nationaal Park Hoge Veluwe. Het majestueuze landhuis, dat ooit behoorde aan baronnen en adellijke families, heeft van buiten nog de grandeur van vervlogen tijden, net als het prachtig onderhouden immense landgoed eromheen. Van binnen is het een ander verhaal: vraag naar zo’n moderne loftachtige kamer met vrijstaand bad en je wilt nooit meer weg. Of nou, voor restaurant La Belle Source daal je de trappen met liefde af – twee rode bestekjes in de Michelingids – en bij Bar de Bron laten de huisgemaakte cocktails je langzaam de avond in glijden. Overdag geniet je van lange wandelingen over het landgoed, of je spendeert een paar uur in het altijd inspirerende museum Kröller-Müller met zijn beroemde beeldentuin. Ook dat staat verscholen tussen het groen, wat een mooi contrast vormt met de museumgebouwen van Henry van de Velde en Wim Quist en paviljoens van Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck. Na twee dagen voel je je opgeladen en verfrist, gegarandeerd.
grootwarnsborn.nl

Summum

Summum ideas

Read more stories